Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Winkel is gesloten: mail ons
Schroefasafdichting

Schroefasafdichting om water buiten de boot te houden

Een schroefasafdichting is een vitaal onderdeel van het voortstuwingssysteem en sinds 2015 verplicht voor alle schepen. In dit blog gaan we onder meer dieper in op het belang van schroefasafdichtingen en op de verschillende soorten. Daarnaast geven we onderhoudstips.

Aandrijfsysteem van de boot

De schroefas is een belangrijk onderdeel van het schip en vormt samen met de motor en schroef het aandrijfsysteem. De motor brengt de schroefas in beweging waardoor de schroef gaat draaien en de boot kan varen. Een schroefasafdichting zorgt ervoor dat de draaiende schroefassen door de romp naar buiten gaan zonder dat de boot volloopt met water.

Schroefasafdichting smeren

Over het algemeen worden de schroefas en lagers in een tunnel, ofwel schroefaskoker, geplaatst die van de machinekamer naar de scheepshuid loopt. Om te voorkomen dat buitenwater het schip binnendringt worden vaak afdichtingen aan de weerszijden van de schroefasoker geplaatst. De lagers en afdichtingen dienen altijd te worden gesmeerd met een smeermiddel als vet en water. Het smeermiddel zorgt voor een lagere wrijvingsweerstand, remt corrosie en houdt het intredende water tegen. Daarnaast heeft het als functie het koelen van de lagervoeringen en pakkingen.  

Vetgesmeerde en watergesmeerde schroefasafdichtingen

Een watergesmeerde schroefasinstallatie draait in een schroefaskoker die volloopt met buitenwater. Het is een kosteloze en milieuvriendelijke oplossing en het is niet nodig om de vetpot door te smeren. Nadelen zijn dat water corrosie kan veroorzaken en over het algemeen minder goed smeert. Als er veel boven een zanderige bodem wordt gevaren is een watergesmeerde installatie niet aan te raden. De zandkorreltjes komen makkelijk in de installatie en zorgen voor slijtage aan de afdichtingsringen.

Vetgesmeerde schroefasafdichtingen zijn relatief goedkoop en gemakkelijk te onderhouden. Nadelen zijn het ontstaan van afgewerkt vet en de moeilijkheidsgraad van het verversen van het vet. Daarnaast komt een groot deel ervan in het oppervlaktewater terecht.

Vetkoord

Een vetkoord is een soort geïmpregneerd “touw” met een zeer hoge slijtvastheid. In een bus rond de schroefas worden reepjes vetkoord gelegd welke ervoor zorgen dat het water niet vrij naar binnen kan stromen, maar de as wel kan draaien. Om het water buiten de boot te houden zal de pakkingsdrukker regelmatig aangedraaid moeten worden. Vetkoorden hebben niet het eeuwige leven, dus zijn na een aantal jaar toe aan vervanging. Op den duur wordt er namelijk steeds meer vet uit het koord geperst waardoor het afdichtend vermogen afneemt.

Vetkoord vervangen

  • Draai de moeren van de pakkingdrukker los
  • Schuif de pakkingdrukker naar binnen en verwijder het oude vetkoord
  • Leg om de schroefas het eerste stukje vetkoord en snij het op de as schuin af zodat de ring mooi sluit. Schuif de ring nu tussen de opening om de as
  • Schuif met de hand de flens erin om het koord zover mogelijk naar achteren te drukken
  • Plaats daarna een tweede ring, met de opening verspringend van de eerste
  • Draai daarna de moeren links en rechts gelijk aan, zodanig dat de schroefas met de hand nog makkelijk te draaien is
  • Breng met de vetspuit of vetpot het vet aan
  • Na 10 minuten varen de motor stoppen en de moeren nog iets aandraaien. Breng daarna opnieuw vet aan
  • Na een maand opnieuw iets aandraaien

Problemen in de schroefasinstallatie    

Problemen in de schroefasinstallatie als lawaai of trillingen kunnen schade aan het schip veroorzaken. Je kunt dit voorkomen door de schroefasinstallatie goed in te bouwen en onderhouden. Controleer de installatie tijdens elke vaartocht en repareer of vervang beschadigde onderdelen op tijd.  

Lekkage schroefasafdichting

Een lek in de afdichting van de schroefas is een veelvoorkomend probleem. Sommige schroefasafdichtingen, zoals vetgesmeerde afdichtingen, moeten één 1 à twee druppels per minuut lekken. Dit om verbranding van het vetkoord te voorkomen. Wees ernstige lekkage voor door de vetpomp regelmatig aan te draaien en het vetkoord te controleren. De zogeheten ‘Volvo seals’ mogen helemaal niet lekken. Wanneer dit wel het geval is, moet de afdichting vervangen worden om ernstige lekkage te voorkomen. 

Toebehoren voor een schroefasinstallatie kopen?

In onze webshop en megastore vind je diverse schroefasaccessoires als schroefasvet, schroefaslagers, vetkoorden en vetpersen van onder meer de bekende merken Volvo penta en Vetus. Voor vragen en/of advies kun je altijd contact opnemen met onze productspecialisten of langskomen in de watersportwinkel.