Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open van 9:00 tot 18:00

landvasten boot

Welke landvasten moet ik kiezen?

Een boot kan op verschillende manieren worden vastgelegd, zoals met een anker aan de zeebodem, aan een drijvend object als een afmeerboei of aan de steiger. Voor het bevestigen van het schip aan de steiger heb je onder meer landvasten nodig. Om veilig af te kunnen meren is het belangrijk dat je de juiste landvasten kiest. In dit blog vertellen we op welke eigenschappen je moet letten en hoe je geschikte lijnen selecteert.    

Wat is een landvast?

Een landvast is een touw (ook wel tros, lijn of meertouw genoemd) waarmee een boot wordt vastgemaakt aan de kade of wal. Je kunt het schip afmeren door de landvasten te bevestigen aan bolders of kikkers op de boot en bolders op de steiger.

Landvasten zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, materialen, constructies, diktes en lengtes. Welke landvasten je nodig hebt is onder meer afhankelijk van het gewicht van de boot en de ligplaats.    

Polypropyleen en polyester landvasten

De twee meest gebruikte materialen voor landvasten zijn polypropyleen en polyester. Polypropyleen landvasten zijn goedkoop en blijven drijven, waardoor ze ook minder snel in de schroef terecht komen. Nadelen zijn dat ze hard worden na verloop van tijd, kraken onder spanning en niet tegen uv-straling kunnen. Polypropyleen lijnen zijn goed geschikt voor boten die in beschutte havens liggen of voor gebruik in sluizen. Polyester landvasten hebben veel voordelen ten opzichte van polypropyleen landvasten:

  • Hoge trekkracht
  • Goede rekeigenschappen
  • Hoge slijtvastheid
  • Soepel

Omdat polyester landvasten goed rekbaar zijn vangen ze de krachten die ontstaan door golfslag op, wat voorkomt dat de bolders/kikkers uit de boot worden getrokken (mits de lijn lang genoeg is). Daarnaast zorgt de hoge slijtvastheid ervoor dat de lijnen niet snel kapotgaan als gevolg van schavielen (schuren langs de boot en bolders). Bovendien kun je door de soepelheid gemakkelijk knopen leggen.

Tip: landvastveren

De schokken en stoten van de landvasten, veroorzaakt door golfslag, kunnen worden geabsorbeerd door een landvastveer. Dit brengt meer rust en comfort op een woelige ligplaats.

Geslagen en gevlochten landvasten

De slijtvastheid van een lijn hangt niet alleen af van het gebruikte materiaal, maar ook van de constructie. Zo zijn er geslagen en gevlochten landvasten. Een geslagen landvast bestaat uit meerdere in elkaar gedraaide strengen en een gevlochten landvast bestaat uit een kernlijn met daaromheen een gevlochten lijn. Een gevlochten lijn is iets minder gevoelig voor beschadigingen en rekt wat meer dan een geslagen lijn.     

Hoe dik moet een landvast zijn?

Om je boot goed en veilig af te meren is het belangrijk dat je een landvast met de juiste diameter/dikte kiest. Voor een ligplaats met veel stroming, wind, verkeer of golfslag heb je een dikkere lijn nodig dan voor een beschutte locatie. Daarnaast geldt; hoe zwaarder/langer de boot, hoe dikker het touw moet zijn. De benodigde diameter is ook afhankelijk van het materiaal van de lijn. In onderstaand tabel staan algemene richtlijnen voor de lijndikte.

Lengte schip (m) Diameter polyester (mm) Diameter polypropyleen (mm)
8 10 14
10 12 16
12 14 18
14 16 20
16 18 22
19 20 24

Hoe lang moet een landvast zijn?

Landvasten moeten lang genoeg zijn om krachten die ontstaan door golfslag op te kunnen vangen. Ook op binnenwateren moet je er rekening mee houden dat de waterstand kan veranderen. Daarnaast is het bij afmeren in een sluis erg hinderlijk als een landvast te kort is; je kan niet voldoende doorvaren naar de volgende bolder of kikker. 

Landvasten van ongeveer 15 meter zijn gebruikelijk in de pleziervaart. Vaak wordt een lengte van anderhalf tot tweemaal de scheepslengte gehanteerd. Bij een boot van 10 meter kom je dus uit op een lengte van minimaal 10 en maximaal 15 meter.

Tip: landvasten merken

Als je lijnen met meerdere lengtes wil gebruiken kan het handig zijn om verschillende kleuren te kiezen. Dan weet je direct wat je in handen hebt.  

Kant en klare landvasten

Kant en klare landvasten zijn voorzien van een gesplitst oog, wat voor gemak en een hoge trekkracht zorgt. Wanneer je zelf een knoop maakt neemt de treksterkte namelijk af met 50%, terwijl dit bij een landvast met gesplitst oog slechts 10% is.

Landvasten kopen?

Op zoek naar landvasten voor je boot? Wij hebben een ruim assortiment aan landvasten voor motorboten, sloepen en zeilboten. Bekijk het aanbod online of bezoek onze watersportwinkel. Voor vragen en/of advies kun je altijd contact met ons opnemen of langskomen in Rotterdam.