Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open van 9:00 tot 18:00

Anodes-zink-alluminium

Anode: Zink of aluminium?

Anodes staan erom bekend dat zij het gedeelte van de boot dat onder water ligt, beschermen tegen schadelijke corrosie. Maar wat voor soort anode kun je dan het beste gebruiken: zink of aluminium? Daar gaan we je in dit blog een antwoord op geven, plus nog wat andere handige weetjes. Wist je bijvoorbeeld dat er een handig ezelsbruggetje is om te onthouden of een anode nu positief of negatief is, zodat je het niet langer verwart met een kathode? Denk bij twijfel aan het woord KNAP: Kathode, Negatief, Anode, Positief.

Voorkom corrosie

Anodes worden ook wel offerblokken genoemd, omdat ze voorkomen dat er galvanische corrosie ontstaat op metalen delen van je boot, zoals de schroefas, schroef en doorvoeren. Galvanische corrosie is de scheikundige term voor aantasting door een elektrische reactie.

Wanneer er twee soorten metaal in het water bij elkaar in de buurt komen ontstaat er een spanningsverschil en zal er een elektrische lading ontstaan die metaal kan wegvreten. Het minst edele metaal (de anode) zal worden aangetast, en het meest edele metaal niet. Het ontstaan van deze elektrische lading wordt ook wel elektrolyse genoemd. De volgende veelvoorkomende situaties leiden tot elektrolyse:

  • Twee verschillende metalen zijn ondergedompeld in water;
  • De min van de accu wordt met de huid van het schip verbonden, waardoor het schip als stroomgeleider dient;
  • Het schip wordt aangesloten op walstroom.

Aluminium anode voor zoetwater

Wanneer je voornamelijk vaart in zoetwater, dan kun je het beste gebruik maken van aluminium anodes. Het verschil in potentiële energie (potentiaalverschil) tussen aluminium en andere metaalsoorten is namelijk groter dan het verschil tussen zink en andere metaalsoorten. Dit is belangrijk om te weten, omdat de weerstand van elektriciteit in zoetwater hoger is dan in zoutwater.

Zink anode voor zoutwater

Met dit in gedachte zou je natuurlijk kunnen denken dat een aluminium anode ook kan worden gebruikt in zoutwater. Dat is waar, maar de aluminium anode slijt hier veel sneller dan in zoetwater. Daarom kun je beter gebruik maken van een zink anode.

anodes - KOK watersport

Hoeveel anodes heb je nodig?

Om te bepalen hoeveel anodes je nodig hebt en hoe zwaar deze moeten zijn, kun je gebruik maken van een berekening. Je telt de breedte en de diepte van het natoppervlak bij elkaar op en vermenigvuldigt dit met de lengte van de waterlijn. Dus: Lengte waterlijn x (breedte + diepgang). Wanneer je gebruik maakt van zinkanodes, kun je uitgaan van het volgende:
-       Tot 30m²: 4 zinkanodes van 2 kg.
-       Tot 60m²: 8 zinkanodes van 2 kg.
-       Tot 90m²: 12 zinkanodes van 2 kg.
-       Etcetera.

Bij een stalen roerblad wordt aan beide kanten een anode geplaatst van 1 kg en twee anodes aan de zijkanten in de buurt van de schroefas. Bij aluminium anodes geldt dat je ongeveer de helft van het gewicht gebruikt, voor dezelfde aantallen bij gelijksoortige oppervlakten. Dus:
-       Tot 30m²: 2 aluminium anodes van +/- 2 kg.
-       Tot 60m²: 4 aluminium anodes van +/- 2 kg.
-       Tot 90m²: 6 aluminium anodes van +/- 2 kg.
-       Etcetera.

Bevestig anodes op de juiste plaats

Het is noodzakelijk dat de anodes in verbinding staan met andere metalen delen van het schip. De schroefas of hekdrive zijn samen met de schroef de belangrijkste onderdelen. Zorg dat er geen verf, antifouling of roest zit tussen de bouten of laspunten en de anode. Dit zorgt er voor dat de anodes optimaal hun werk kunnen doen.

Weet je niet zeker of de anode zijn werk goed doet? Gebruik dan een multimeter om dit te controleren. De ene pen houd je tegen de anode, en de andere tegen het deel dat beschermt moet worden. Als het display aangeeft dat er veel weerstand is moet je de plaatsing van de anode controleren. 

Vervanging van anodes

Anodes slijten. Daarom moeten ze worden vervangen voordat ze voor meer dan tweederde zijn versleten. Bij KOK watersport kun je terecht voor zink- en aluminium anodes. Heb je een vraag, of wil je gewoon goed advies? Kom dan langs in onze watersportwinkel in Rotterdam. Online contact opnemen kan uiteraard ook.