Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open van 9:00 tot 17:00

Bilgepomp

Bilgepompen: wat heb je nodig?

Vroeg of laat krijgt elke boot last van ongewenst water in de bilge. Dit water zal je moeten afvoeren, want grote hoeveelheden water in de bilge kan je boot destabiliseren, extra brandstof kosten en het schip beschadigen. In het ergste geval kan het je boot laten zinken. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Gelukkig bestaan er bilgepompen.

Wat is een bilgepomp?

Een bilgepomp is speciaal ontworpen om het overtollige water uit je boot te pompen. Met behulp van de pomp voer je lek-, regen- en buiswater eenvoudig af. Ook worden modder en eventuele olieresten die zich in het bilgewater bevinden weggepompt. Voor een ontspannen vaartocht is een bilgepomp een onmisbaar bootaccessoire. Er is een ruime keuze aan bilgepompen te vinden, voor grote hoeveelheden bilgewater, maar ook voor kleine hoeveelheden, Een uitgebreide installatie, of juist compact, 12 of 24 volt bilgepompen, met handmatige of automatische bediening. Kortom, voor elke boot is er wel een geschikt model.

Waar komt het water in de bilge vandaan?

Er zijn veel bronnen waar dit water vandaan zou kunnen komen. Denk aan een lekkende patrijspoort, regenwater, smeltend ijs in de ijskast of lekkende naden. Voor deze situaties is een bilgepomp ideaal.

Het kan ook zo zijn dat er een groot lek is. Dit lek kan veroorzaakt zijn door een botsing of een grote golf. Deze situaties vragen om een grote pompcapaciteit. In dit geval is de bilgepomp voornamelijk bedoelt om je de tijd te geven om snel een reparatie uit te voeren, terug te varen naar de haven of, in het ergste geval, je schip te verlaten. 

Boot onder water

De juiste afvoercapaciteit is dan ook erg belangrijk bij het kiezen van een bilgepomp.

Wanneer heb ik een bilgepomp nodig?

Een bilgepomp is nodig wanneer het handmatig lozen van bilgewater te veel werk met zich meebrengt of niet mogelijk is. Voor boten vanaf 6 meter kan een bilgepomp dan ook een prettige aankoop zijn. Als er teveel bilgewater in de boot ontstaat kan de boot lastiger te besturen zijn. Ook kan de boot instabiel worden en als er niks mee wordt gedaan kan dit het zinken van de boot tot gevolg hebben.

Voor de ‘kleine’ boot van zo’n 6 meter heb je aan een pomp met een capaciteit tot op 2800 liter per uur al voldoende.

Kies de beste bilgepomp

Bij het kiezen van de beste bilgepomp dien je rekening te houden met het soort boot, de grootte van de boot en het soort pomp. Wil je de oude bilgepomp vervangen? Zoek dan ook naar een model dat past op de huidige slangen, tenzij je deze ook wilt vervangen. 

De beste bilgepomp voor jouw boot is afhankelijk van een paar factoren. Wij zetten ze voor je op een rijtje:

  • De ruimte die je beschikbaar hebt voor de bilgepomp
  • De benodigde capaciteit, hoeveel liter water moet de bilgepomp wegpompen?
  • Heb je een automatische bilgepomp nodig, of is handmatig gebruik toereikend?
  • Wat is de opvoerhoogte die nodig is om het bilgewater weg te pompen?
  • Wordt de pomp op 12v of op 24v aangesloten?
  • Is er een vlotterschakelaar bij nodig?
  • Is het voor zeer regelmatig gebruik? Of heb je de pomp maar zelden nodig?

Neem bovenstaande in overweging bij het kiezen van een bilgepomp en vraag indien nodig om advies van een expert.

De grootte van je boot

De grootte van de boot is belangrijk bij het kiezen van de juiste pomp. De capaciteit van de pomp wordt aangegeven in liters per uur of minuut. De capaciteit moet uiteraard genoeg zijn om al het water sneller de boot uit te krijgen dan het binnen komt.

Kleine boten zinken sneller. Ook is de bilge kleiner, dus de motor zal eerder onder water komen te staan. Deze boten zullen naar verhouding een grotere pomp nodig hebben dan een grote boot.

Verschil tussen lenspomp en bilgepomp

Wanneer er wordt gesproken over het wegpompen van water uit de boot, kom je zowel de naam lenspomp als bilgepomp tegen. Maar wat is nou eigenlijk het verschil? In principe pompen beide apparaten water weg uit de boot, maar toch is het verstandig eerst te bepalen welke je nodig hebt. Een lenspomp kan namelijk op verschillende delen van de boot gebruikt worden en is vooral bedoeld voor het binnengelopen water. Een bilgepomp is speciaal ontworpen voor de bilge en is bestand tegen het wegpompen van andere vloeistoffen zoals olie en modder.

Hoe bilgepomp aansluiten?

Bij het aanschaffen van een bilgepomp is het verstandig om allereerst de maten van de bilge te weten. Dit zorgt bij het aansluiten van de bilgepomp voor minder gedoe en helpt bij een goede werking van het apparaat aan boord. Ook is het van belang om de opvoerhoogte en de benodigde capaciteit te bepalen. Elke boot is anders, daarom is niet elke bilgepomp geschikt. Een aantal onderdelen waar eventueel ruimte voor moet zijn is de accu, de zekering, het schakelpaneel, de vlotter en de bilgepomp zelf. Er zijn uiteraard ook bilgepompen waar je minder materialen voor aan boord nodig hebt.

Zorg ervoor dat de bilgepomp op het laagste punt in de bilge wordt geplaatst en dat de benodigde aansluitingen aanwezig zijn. De vlotter installeer je in de lengte van de bilgepomp. Let er ook op of je een 12v of 24v bilgepomp nodig hebt. De installatie ervan verschilt per model, soms kan het apparaat los worden geplaatst en soms wordt deze aan de boot gemonteerd. Volg hiervoor altijd de bijgeleverde instructies nauw op.

Bilgepomp vlotters, schakelaars en alarmen

     Bilgepompen kan je aan en uit schakelen via een schakelaar. Deze moet los geïnstalleerd worden, maar er zijn ook pompen die een ingebouwde schakelaar hebben.

Als er water lekt heb je het vaak niet door, of komt het op een onverwacht moment. Dan is het handig als de pomp automatisch aan gaat bij een bepaald waterniveau. Dit is mogelijk met een vlotterschakelaar. Er zijn pompen verkrijgbaar van verschillende merken zoals Johnson en Whale met een ingebouwde vlotterschakelaar of sensor.

De bilgepomp met vlotterschakelaar kan eventueel ook uitgebreid worden met een alarm. Dit alarm zal af gaan zodra de bilgepomp automatisch gaat werken. Rule heeft bilgepompvlotters met een ingebouwd alarm. Deze kan meerdere compartimenten monitoren.

De beste oplossing voor elke boot

Elke boot is anders en wordt anders gebruikt. Daarom is er niet één perfecte oplossing. Wat we wel kunnen doen is een suggestie geven van wat wij denken dat je nodig hebt:

Kleine rubber- en zeilboten:

In dit geval volstaat een handlenspomp of een hoosvat prima. Het water dat in de boot komt kan meestal gemakkelijk met de hand weggepompt worden.

bilgepomp kleine motorbootKleine motorboten en sloepen:

Eén automatische dompelpomp in het laagste punt van het schip of het achterschip voldoet voor deze schepen. Houd er rekening mee dat kleine boten sneller zinken. Zorg daarom altijd voor voldoende pompcapaciteit.

Lengte boot

Pompcapaciteit (liters per uur)

Tot 5,5m

1100 – 1900

5,5m – 7m

1700 - 2700

7m – 8m

2700 - 4200

bilgepomp grote zeilbootGrote zeilboten: 

Eén automatische dompelpomp in het laagste punt van het schip of het achterschip voldoet voor deze schepen. Houd er rekening mee dat kleine boten sneller zinken. Zorg daarom altijd voor voldoende pompcapaciteit.

Lengte boot

Pompcapaciteit (liters per uur)

7m – 8m

2200 - 3000

8m – 9m

3000 - 3800

9m – 10m

3800 - 6000

11m – 12m

6000 - 8200

12m – 13m

8200 – 15.000

bilgepomp grote motorbootGrote motorboten:

ook grote motorboten dienen gebruik te maken van meerdere bilgepompen voor de verschillende compartimenten.

Één van de bilgepompen kan vaak direct op de motor aangesloten worden.

Lengte boot

Pompcapaciteit (liters per uur)

8m – 9m

3000 - 4000

9m – 10m

3800 - 6000

11m – 12m

6000 - 8200

12m – 13m

8200 – 15.000

Onderhoud bilgepomp

Het onderhouden van de bilgepomp is vanzelfsprekend belangrijk om regelmatig te doen als je er veel gebruik van maakt en wil blijven maken. Doordat de bilgepomp bestand is tegen verschillende vloeistoffen blijven er weleens deeltjes aan of in het apparaat plakken. Maar ook kan er slijtage optreden aan een van de onderdelen in het apparaat na veelvuldig en langdurig gebruik. Het is dus aan te raden om van tijd tot tijd het apparaat los te halen van het filterhuis en te bekijken hoe de inhoud er aan toe is.  

Bilgepomp reinigen

Om de pomp zo lang mogelijk en optimaal te kunnen gebruiken is het van belang om de pomp regelmatig te reinigen. Bij de meeste bilgepompen kan je de behuizing verwijderen, de slang demonteren en de uitmonding loskoppelen. Zo kan je een groot deel van het vuil binnenin verwijderen. Vermijd chemicaliën en bijtende stoffen bij het reinigen van het apparaat. 

Bilgepomp blijft lopen

Er kunnen verschillende oorzaken zijn als je automatische bilgepomp blijft lopen. Lijkt het erop dat het water niet wordt weggepompt? Dan is er een kans dat er een lek is ontstaan. Check het apparaat, maar ook je boot. Als er steeds water op die hoogte naar binnen loopt blijft de pomp natuurlijk doorlopen. Staat er zichtbaar geen water meer in de bilge? Check dan of de vlotterschakelaar nog in orde is.

Hoeveel kost een bilgepomp?

De prijzen van bilgepompen lopen uiteen. Je kan er al eentje voor €24,95 vinden, maar het kan goed zijn dat deze pomp niet de geschikte capaciteit of kenmerken heeft. Voor een zeer krachtige, automatische en compacte bilgepomp betaal je tot aan maximaal €299,-.

Elke bilgepomp heeft bepaalde kenmerken die passen bij de ene of de andere boot. Het is dus aan te raden om niet per se voor de voordeligste te gaan, want op de lange termijn wil je natuurlijk dat het apparaat zo duurzaam mogelijk is en niet sneuvelt door een tekortkoming of een verkeerde installatie. Laat je eventueel adviseren over de prijs-kwaliteit verhouding en de meest geschikte bilgepomp voor jouw situatie.

Bilgepomp kopen?

Bij KOK watersport hebben we alles wat je nodig hebt. Bilgepompen, handlenspompen, vlotters en meer.

Heb je hulp nodig bij het kiezen van de beste bilgepomp, of wil je gewoon goed advies? Kom dan langs in onze watersportwinkel. We helpen je graag onder het genot van een kop koffie. Online contact met ons opnemen kan natuurlijk ook.