Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Winkel is gesloten: mail ons
Bilgepomp

Bilgepompen: wat heb je nodig?

Vroeg of laat krijgt elke boot last van ongewenst water in de bilge. Dit water zal je moeten afvoeren, want grote hoeveelheden water in de bilge kan je boot destabiliseren, extra brandstof kosten en het schip beschadigen. In het ergste geval kan het je boot laten zinken. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Gelukkig bestaan er bilgepompen.

Wat is een bilgepomp?

Een bilgepomp is speciaal ontworpen om het overtollige water uit je boot te pompen. Met behulp van de pomp voer je lek-, regen- en buiswater eenvoudig af. Voor een ontspannen vaartocht is een bilgepomp een onmisbaar bootaccessoire.   

Waar komt het water in de bilge vandaan?

Er zijn veel bronnen waar dit water vandaan zou kunnen komen. Denk aan een lekkende patrijspoort, regenwater, smeltend ijs in de ijskast of lekkende naden. Voor deze situaties is een bilgepomp ideaal.

Het kan ook zo zijn dat er een groot lek is. Dit lek kan veroorzaakt zijn door een botsing of een grote golf. Deze situaties vragen om een grote pompcapaciteit. In dit geval is de bilgepomp voornamelijk bedoelt om je de tijd te geven om snel een reparatie uit te voeren, terug te varen naar de haven of, in het ergste geval, je schip te verlaten. 

Boot onder water

De juiste afvoercapaciteit is dan ook erg belangrijk bij het kiezen van een bilgepomp. In dit blogitem gaan we je helpen om de juiste bilgepomp voor jouw schip te kiezen, en leer je alles over de werking van de pomp.

Kies de beste bilgepomp

Bij het kiezen van de beste bilgepomp dien je rekening te houden met het soort boot, de grootte van de boot en het soort pomp. Wil je de oude bilgepomp vervangen? Zoek dan ook naar een model dat past op de huidige slangen, tenzij je deze ook wilt vervangen.

De grootte van je boot

De grootte van de boot is belangrijk bij het kiezen van de juiste pomp. De capaciteit van de pomp wordt aangegeven in liters per uur of minuut. De capaciteit moet uiteraard genoeg zijn om al het water sneller de boot uit te krijgen dan het binnen komt.

Kleine boten zinken sneller. Ook is de bilge kleiner, dus de motor zal eerder onder water komen te staan. Deze boten zullen naar verhouding een grotere pomp nodig hebben dan een grote boot.

Vlotters, schakelaars en alarmen

     Bilgepompen kan je aan en uit schakelen via een schakelaar. Deze moet los geïnstalleerd worden, maar er zijn ook pompen die een ingebouwde schakelaar hebben.

Als er water lekt heb je het vaak niet door, of komt het op een onverwacht moment. Dan is het handig als de pomp automatisch aan gaat bij een bepaald waterniveau. Dit is mogelijk met een vlotterschakelaar. De modellen van Johnson en Whale beschikken over een ingebouwde vlotterschakelaar.

Deze vlotters kunnen eventueel ook uitgebreid worden met een alarm. Dit alarm zal af gaan zodra de bilgepomp automatisch gaan werken. Rule heeft bilgepompvlotters met een ingebouwd alarm. Deze kan meerdere compartimenten monitoren.

De beste oplossing voor elke boot

Elke boot is anders en wordt anders gebruikt. Daarom is er niet één perfecte oplossing. Wat we wel kunnen doen is een suggestie geven van wat wij denken dat je nodig hebt:

Kleine rubber- en zeilboten:

In dit geval volstaat een handlenspomp of een hoosvat prima. Het water dat in de boot komt kan meestal gemakkelijk met de hand weggepompt worden.

bilgepomp kleine motorbootKleine motorboten en sloepen:

Eén automatische dompelpomp in het laagste punt van het schip of het achterschip voldoet voor deze schepen. Houd er rekening mee dat kleine boten sneller zinken. Zorg daarom altijd voor voldoende pompcapaciteit.

Lengte boot

Pompcapaciteit (liters per uur)

Tot 5,5m

1100 – 1900

5,5m – 7m

1700 - 2700

7m – 8m

2700 - 4200

bilgepomp grote zeilbootGrote zeilboten: 

Eén automatische dompelpomp in het laagste punt van het schip of het achterschip voldoet voor deze schepen. Houd er rekening mee dat kleine boten sneller zinken. Zorg daarom altijd voor voldoende pompcapaciteit.

Lengte boot

Pompcapaciteit (liters per uur)

7m – 8m

2200 - 3000

8m – 9m

3000 - 3800

9m – 10m

3800 - 6000

11m – 12m

6000 - 8200

12m – 13m

8200 – 15.000

bilgepomp grote motorbootGrote motorboten:

ook grote motorboten dienen gebruik te maken van meerdere bilgepompen voor de verschillende compartimenten.

Één van de bilgepompen kan vaak direct op de motor aangesloten worden.

Lengte boot

Pompcapaciteit (liters per uur)

8m – 9m

3000 - 4000

9m – 10m

3800 - 6000

11m – 12m

6000 - 8200

12m – 13m

8200 – 15.000

Bilgepomp kopen?

Bij KOK watersport hebben we alles wat je nodig hebt. Bilgepompen, handlenspompen, vlotters en meer.

Heb je hulp nodig bij het kiezen van de beste bilgepomp, of wil je gewoon goed advies? Kom dan langs in onze watersportwinkel. We helpen je graag onder het genot van een kop koffie. Online contact met ons opnemen kan natuurlijk ook.