Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open van 9:00 tot 18:00

Handpeilkompas

Handpeilkompas: nog steeds onmisbaar

Een handpeilkompas wordt gebruikt om de magnetische richting van waargenomen objecten ten opzichte van de gebruiker te meten. Simpel gezegd: met een peilkompas meet je de huidige positie. Met zijn grotere broertje, het stuurkompas, bepaal je de koers. Hierover lees je meer in ons andere blog.

Tegenwoordig hebben veel mensen een GPS-ontvanger aan boord die alles kan wat een handpeilkompas ook kan, en vaak zelfs nog sneller, nauwkeuriger en makkelijker. Maar waarom zou je dan nog een handpeilkompas aanschaffen?

Het antwoord op deze vraag is simpel: het is de ideale back-up. Een handpeilkompas is niet afhankelijk van stroom of satellietontvangst. Mocht de apparatuur niet naar behoren werken, dan weet je zeker dat je kan vertrouwen op je peilkompas.

Hoe werkt een handpeilkompas?

Elk handpeilkompas heeft een vizierinrichting waarmee een punt ‘in de peiling’  genomen kan worden. Als er twee of meer herkenbare punten zijn, dan maak je een kruispeiling. Dit doe je door een peiling te maken van twee punten, bij voorkeur onder een hoek van rond de 45°.

Als er maar één punt is waarmee je de positie kan bepalen is er een andere methode. Je maakt een peiling van dit punt en maakt een positielijn op de kaart. Na een bepaalde periode doe je dit weer. Aan de hand van deze gegevens kan je bepalen waar je bent.

Verschillende soorten peilkompassen

Er zijn twee verschillende modellen handpeilkompassen voor aan boord: modellen met een handvat en modellen in de vorm van een hockeypuck. Het voordeel van een model met handvat is dat deze onder elke hoek is af te lezen. Dit is niet het geval bij het andere model, maar deze zijn dan ook iets scherper geprijsd.

Peilen handpeilkompas

De handpeilkompassen in ons assortiment zijn van het merk Plastimo. Dit merk heeft al meer dan 50 jaar ervaring op het gebied van kompassen produceren. De Plastimo handpeilkompassen staan dan ook garant voor precisie en een lange levensduur.

Plastimo Iris 150Plastimo Iris 50 handpeilkompas

Dit handpeilkompas heeft de vorm van een hockeypuck. De schaalverdeling is goed afleesbaar, en is tot op één graad nauwkeurig. De behuizing ligt goed in de hand en is schokbestendig. Dit model is ook goed ’s nachts te gebruiken dankzij de fotoluminescente verlichting. Ook verkrijgbaar in het geel.

Plastimo Iris 100Plastimo Iris 100 handpeilkompas

Dit handpeilkompas heeft een handvat en is daarom af te lezen vanuit elke positie. Het kompas kan in de meegeleverde beugel gemonteerd worden, om deze zo ook als eenvoudig stuurkompas te gebruiken. Ook deze behuizing is schokbestendig en blijft drijven.

Verrekijker als alternatief

Er goed alternatief voor een los handpeilkompas is een verrekijker met een ingebouwd kompas. Een voordeel is dat je dankzij de vergroting het peilgebied aanzienlijk kan vergroten. Uiteraard is een verrekijker met kompas duurder dan een los handpeilkompas, maar dit is dan ook een twee-in-één instrument.

Verrekijker met kompas

Steiner, één van de beste merken op het gebied van verrekijkers, heeft meerdere modellen met een ingebouwd kompas. Maar ook Bynolyt en Talamex hebben dit soort modellen. De verschillen tussen deze merken zitten vooral in de specificaties, zoals de vergroting en de lichtsterkte, en daarmee ook de prijs.

Handpeilkompas kopen?

Zoek je een handpeilkompas, of misschien toch een verrekijker met kompas? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. In onze watersportwinkel helpen we je graag met het maken van de juiste keuze. Online contact opnemen is natuurlijk ook mogelijk. Ook hebben we regelmatig een kompas aanbieding. Geef je daarom op voor onze nieuwsbrief, kom naar onze watersportwinkel of bel ons (contact).