Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open tot 18:00

boot keuken

Omvormers voor op de boot

Wanneer je lange afstanden vaart is stroom aan boord bijna onmisbaar. Er is onder meer elektriciteit nodig voor de startmotor, navigatie, verlichting, dashboardinstrumenten, voor het ophalen en neerlaten van de loopbrug, huishoudelijke apparatuur etc. Een koelkast, fornuis en televisie maken het leven op een boot net zo comfortabel als thuis, maar moeten vaak middels een omvormer aangesloten worden. In dit blog gaan we dieper in op de verschillende type omvormers voor maritieme systemen en de werking ervan.

Waarom een omvormer?

Het stopcontact thuis geeft een wisselspanning (AC) af met een waarde van 230 volt. De meeste apparaten zijn gemaakt voor deze spanning. Een bootaccu levert een lager voltage, namelijk 12 of 24 volt, en geeft gelijkstroom (DC) af. Wil je hier apparaten gemaakt voor 230 volt op aansluiten, dan heb je een omvormer nodig. Deze zet de 12 of 24 volt uit de accu om naar 230 volt wisselspanning.

Welk vermogen moet de omvormer hebben?

Bij de keuze van een omvormer is het belangrijk om te kijken naar de hoeveelheid watt die alle 230V apparaten bij elkaar gebruiken. Stel jezelf de volgende vraag ‘welke apparaten moeten worden voorzien van stroom en hoeveel uur per dag ga ik ze gelijktijdig gebruiken?’. Het is raadzaam om te kiezen voor een omvormer met een iets hoger vermogen voor eventuele extra apparatuur. Als het totaalvermogen van de aangesloten apparaten hoger is als het toegestane piekvermogen van de omvormer, dan loop je het risico de omvormer blijvend te beschadigen.

Tips

  • De omvormer zelf vraagt ook veel vermogen, het is daarom raadzaam om een extra accu te monteren.
  • Bij koelapparaten staat vaak alleen het minimum verbruik aangegeven, maar ze verbruiken meer bij het aanslaan. Kies daarom een omvormer die een ruimer vermogen kan leveren.
  • Bij een magnetron ligt het stroomverbruik hoger dan het afgegeven vermogen. Een 800W magnetron heeft bijvoorbeeld een stroomverbruik van circa 1200W.

Gemodificeerde sinusomvormer of zuivere sinusomvormer?

Een zuivere sinusomvormer heeft een vloeiende sinuscurve en geeft exact dezelfde stroom als uit het stopcontact thuis. Een gemodificeerde sinusomvormer benadert een zuivere sinus en is wat betreft prijs een aantrekkelijk alternatief. In het algemeen werken de meeste apparaten, zoals standaard koffiemachines en een “gewone” televisie, hier probleemloos op (mits het vermogen toereikend is). Ze kunnen echter, in tegenstelling tot zuivere sinusomvormers, niet de werking van alle apparaten garanderen. Voor bepaalde navigatieapparatuur en scheepselektronica is een zuivere sinusomvormer een must. Meer voorbeelden zijn:

  • Senseo en Nespresso koffiemachines
  • LCD of Plasma televisieschermen en satellietontvangers, zoals Digitenne
  • Apparaten met een variabele snelheid motor, zoals een stofzuiger
  • Opladers  

Victron omvormers    

Victron biedt zuivere omvormers voor professioneel gebruik. De omvormers zetten gelijkstroom stil om in wisselspanning en slaan dit op in accu’s. Zo kun je te allen tijde gebruikmaken van je huishoudelijke apparaten, zonder overlast van luidruchtige generatoren. De diverse (draagbare) modellen hebben een hoog piekvermogen en voorzien elke belasting probleemloos van stroom.  

Victron Phoenix omvormer

De Victron Phoenix omvormers hebben een zuivere sinusgolf-uitgang, hoog piekvermogen en een optimale efficiëntie. Door de hybride HF-technologie gaan uitzonderlijke specificaties en mogelijkheden samen met een licht gewicht en compacte afmetingen. Ze zijn in staat om elke belasting probleemloos van stroom te voorzien, ook apparaten die een hoog startvermogen vragen als koelkasten en elektromotoren. Wanneer een hoger vermogen gewenst is, kunnen meerdere (twee tot zes) omvormers parallel geschakeld worden.   

Victron Multiplus omvormer/acculader

De Victron Multiplus is een sinusgolf-omvormer met geïntegreerde acculader. Dit is ideaal voor de meeste boten; de accu wordt snel en volledig geladen en de omvormer zorgt voor de stroomvoorziening. De geavanceerde acculader heeft een adaptieve laadtechnologie, wat betekent dat het laadproces automatisch aan het gebruik van de accu wordt aangepast. Daarnaast voorkomt de unieke PowerAssist-functie overbelasting van een beperkte AC-bron, zoals een walstroomaansluiting. Als de stroom uitvalt, kunnen de aangesloten apparaten dankzij de UPS-functie ongestoord blijven functioneren.

Meer informatie over Victron?

In ons blog Victron: elektriciteit aan boord gaan we dieper in op bepaalde productgroepen en specifieke Victron artikelen. Daarnaast geven we een aantal voorbeelden van energiesystemen die met Victron componenten kunnen worden gebouwd.

Mastervolt omvormers

Mastervolt biedt een compleet assortiment sinusomvormers van 300W tot 40Kw in drie modellen: AC Master, Mass Sine en Mass Sine Ultra. De Mass Sine en Mass Sine Ultra omvormers zijn hoofdzakelijk bedoeld voor uitgebreide systemen op grote boten en voor (semi-)professionele doeleinden. De AC Master omvormers zijn klein en licht en ideaal voor kleine en middelgrote toepassingen.

De krachtige sinusomvormers leveren onder alle omstandigheden een zuivere sinus-uitgansspanning waardoor alle 230 volt apparatuur stortingsvrij kan functioneren. Door de hoogfrequente schakeltechnologie zijn er geen zoemende transformatoren nodig en is het rendement hoog. Daarnaast hebben de Mastervolt omvormers een hoog piekvermogen voor apparaten die bij inschakeling korte tijd om extra stroom vragen. Verder zorgen de omvormers voor een efficiënt gebruik van je accu en zijn ze gemakkelijk aan te sluiten. Mastervolt heeft ook acculader/omvormer-combinaties in het assortiment.   

Omvormer voor op de boot kopen?  

In onze webshop en watersportwinkel vind je boot omvormers van de merken Victron en Mastervolt. Voor vragen en/of advies kun je altijd contact opnemen met een van onze productspecialisten. Langskomen in Rotterdam kan natuurlijk ook. Wij helpen je graag bij het selecteren van de juiste omvormer!