Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Winkel is gesloten: mail ons
stootwillen

Stootwillen en fenders: voorkom krassen op de boot

Stootwillen, ook wel bekend als fenders en stootkussens, fungeren als een (lucht)kussen tussen de boot en de wal of een andere boot. Stootwillen zijn enorm handig om te voorkomen dat er krassen of andere beschadigingen aan de zijkant van de boot ontstaan. Je kan gemakkelijk stellen dat ze op veel boten zelfs onmisbaar zijn.

Stootwillen zijn er in verschillende maten, kleuren en soorten, maar ze werken hetzelfde. In dit blog gaan we dieper in op de verschillen, en vertellen we je alles wat je moet weten over fenders.

Soorten stootwillen voor de boot

Er zijn verschillende soorten stootwillen. Het verschil zit vaak in de vorm en de toepassing. De bekendste vormen zijn cilindrische fenders en bolvormige fenders. Maar er zijn ook veel andere vormen, zoals de modellen die de boeg of het kluisgat beschermen. We zetten ze op een rijtje:

Cilindrische stootwil

Cilindrische stootwillen

Een veelgebruikte stootwil met aan beide uiteinden een oog. Hierdoor kunnen deze stootkussens zowel verticaal als horizontaal opgehangen worden.

bolvormige stootwil

Bolfenders

Een andere veelgebruikte fender is het bolvormige model. Deze multifunctionele stootwillen kunnen ook gebruikt worden als ankerboei als ze geel of oranje van kleur zijn.

ringvormige stootwil

Ringfenders

Ook ringvormige fenders zijn multifunctioneel inzetbaar. Ze kunnen gebruikt worden om de boot aan de zijkant te beschermen, maar ze kunnen ook voor het kluisgat van het anker bevestigd worden. Dit zorgt er voor dat de boeg wordt beschermd tegen eventuele klappen van het anker. Het is ook mogelijk om de ankerlijn te markeren met deze fender.

opstap stootwilOpstap stootwillen

De Fenderstep stootwillen van Danfender combineren gemak en bescherming. Deze fender kan zowel als stootwil als opstapje gebruikt worden, wat handig is bij een lage steiger of het aan boord stappen vanuit de bijboot.

stootwil trapStootwil trappen

Ook dit model combineert gemak en bescherming, maar dan in de vorm van de trap. 

boeg stootwilBoeg stootwillen

Ook wel bekend als kopleguaan. Deze modellen beschermen de boeg van de kleine tot middelgrote boten. Voor boten met een extra steile boeg is er een andere variant.

platte stootwilPlatte stootwillen

Deze modellen van waterdicht schuim hoeven niet opgeblazen te worden en zijn ideaal als stootwil bij het afmeren in de sluis of haven. Daarnaast kunnen ze ook nog als zitkussen gebruikt worden.

Steigerfenders

Om je boot te beschermen kan je stootwillen aan de boot bevestigen, maar ook aan de steiger. Het grote voordeel hiervan is dat je dan alle contactpunten kan beschermen met fenders, waardoor je zeker weet dat je boot geen schade oploopt.

stootwil steiger

Steigerstootranden zijn beschikbaar als recht model, hoekmodel en multifunctioneel model. Dit laatste model kan ook rondom een paal bevestigd worden. Erg handig als je een eigen steiger hebt.

Welke maat stootwil en hoeveel?

De hoeveelheid fenders is volledig afhankelijk van de boot. Je dient altijd fenders te plaatsen op plaatsen waar het schip beschadigd zou kunnen worden.

De grootte van de stootwil is makkelijker te bepalen. Uiteraard blijft dit afhankelijk van de boot, maar deze tabel geeft een indicatie van wat je minimaal nodig hebt.

Lengte van de boot

Cilindrische fender diameter

Bolvormige fender diameter

4m

12cm

15-21cm

5-6m

12cm

15-21cm

6-8m

15cm

21-26cm

8-9m

15cm

26-35cm

9-10m

20-21cm

35-45cm

10-12m

21-24cm

45-55cm

12-15m

24-30cm

45-55cm

15-18m

30cm

55cm

Stootwillen oppompen

Alle opblaasbare stootwillen beschikken over een kogelventiel. Het oppompen van een stootwil kan met een stootwilpomp, of gewoon met een fietsenpomp. Hier is wel een speciaal opzetstuk voor nodig.

Pomp een stootwil nooit te hard op. Een stootwil te hard oppompen zal resulteren in een vervormde stootwil. Zorg er daarom altijd voor dat je de stootwil met je vinger in kan drukken, wat gelijk staat aan 0,15 bar.

Stootwil ophangen

Er zijn veel verschillende manieren om fenders op te hangen. Met een knoop is een mogelijkheid, maar er is ook een groot aanbod van klemmen en haken om de fenders makkelijker op te hangen. Een handige klem waar je veel tijd mee kan besparen is een Fastfender. 

 

Zorg bij het ophangen dat de fender net het water aanraakt en knoop ze kort op. Dit voorkomt dat de fender gaat slingeren.

Bescherm je stootwil

Dat klinkt eigenlijk best raar, aangezien je een stootwil aanschaft voor bescherming. Toch is dit nodig. Na verloop van tijd zullen de stootwillen vies worden, en dan zullen deze schoongemaakt moeten worden.  Doe dit nooit met agressieve middelen, aangezien deze het rubber aan zullen tasten. We raden daarom aan om schoonmaakmiddelen van Starbrite of Epifanes te gebruiken.

Een alternatief voor schoonmaken is een stootwil hoes. Deze hoes trek je om de stootwil heen, en kan gemakkelijk gewassen worden wanneer deze vies is. Een ander groot voordeel is dat het piepende geluid van fenders die tegen de romp schuren hierdoor verdwijnt.

Stootkussens, stootwillen of fenders kopen?

Wil je fenders, stootkussens of stootwillen kopen? Bekijk dan ons uitgebreide assortiment in de webshop of watersportzaak. Daarnaast verkopen we bootaccessoires als hoezen, klemmen, touwen en meer! We geven je graag advies in onze megastore. Online contact met ons opnemen kan natuurlijk ook.