Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Winkel is gesloten: mail ons
stootwillen

Stootwillen en fenders: voorkom krassen op de boot

Stootwillen, ook wel bekend als fenders en stootkussens, fungeren als een (lucht)kussen tussen de boot en de wal of een andere boot. Stootwillen zijn enorm handig om te voorkomen dat er krassen of andere beschadigingen aan de zijkant van de boot ontstaan. Zowel voor kleine boten als voor grote jachten zijn de fenders noodzakelijk.  Je kan gemakkelijk stellen dat ze op veel boten zelfs onmisbaar zijn.

Stootwillen zijn er in verschillende maten, kleuren en soorten, maar ze werken hetzelfde. In dit blog gaan we dieper in op de verschillen, en vertellen we je alles wat je moet weten over het gebruik van de fenders..

Soorten stootwillen voor de boot

Er zijn verschillende soorten stootwillen, welk soort het best bij jouw boot past hangt onder andere af van hoe en waarvoor je ze wilt gebruiken. Het verschil zit vaak in de vorm, het formaat en de toepassing. De bekendste zijn cilindrische en bolvormige fenders. Maar er zijn ook veel andere vormen, zoals de modellen die de boeg of het kluisgat beschermen. We zetten ze allemaal op een rijtje:

Cilindrische stootwil

Cilindrische stootwillen

Een veelgebruikte stootwil met aan beide uiteinden een oog. Hierdoor kunnen deze kussens zowel verticaal als horizontaal opgehangen worden. Ze worden op allerlei verschillende boten gebruikt, ze zijn dan ook in diverse maten verkrijgbaar. De cilindrische fender is opblaasbaar en kan worden opgepompt met een speciale fenderpomp of een fietsenpomp met een opzetstuk.

Dropfender

Als variant op de fender met twee ogen zijn er ook een dropfenders. Deze stootwil heeft ook een cilindrische vorm maar beschikt over één oog aan de bovenkant.

bolvormige stootwil

Bolfenders

Een andere veelgebruikte fender is het bolvormige model. Deze multifunctionele stootwillen kunnen ook gebruikt worden als ankerboei als ze geel of oranje van kleur zijn. Dit type fender is zeer sterk en uitermate geschikt voor de wat grotere boten zoals een jacht of zeilboot. De bolfenders zijn opblaasbaar en verkrijgbaar in verschillende maten. Deze stootwil zorgt voor extra afstand tussen een object en je boot. De bolfender kan worden opgepompt met een speciale fenderpomp of een fietsenpomp met een opzetstuk.

ringvormige stootwil

Ringfenders

Ook de ringvormige fenders zijn multifunctioneel inzetbaar. Ze kunnen gebruikt worden om de boot aan de zijkant te beschermen, maar ze kunnen ook voor het kluisgat van het anker bevestigd worden. Dit zorgt ervoor dat de boeg wordt beschermd tegen eventuele klappen van het anker en krassen door het ophalen. Het is ook mogelijk om de ankerlijn te markeren met deze fender. Er zitten aan drie kanten ogen voor bevestiging, zo kan deze stevig worden vastgezet. De ringfender is gemaakt van pvc-materiaal, hierdoor blijft de vorm goed intact en vangt het de klappen gemakkelijk op. 

opstap stootwilOpstap stootwillen

De Fenderstep stootwillen van Danfender combineren gemak en bescherming. Deze kunnen als stootwil en opstapje gebruikt worden. Dit is met name handig bij een lage steiger of voor het aan boord stappen vanuit de bijboot. De opstapstootwil is stevig en heeft twee ogen aan de bovenkant voor bevestiging aan de reling. Zorg ervoor dat je een fenderlijn van minimaal 10 millimeter gebruikt voor bevestiging. De Fenderstep heeft een draagkracht van zo’n 100 kg.

stootwil trapStootwil trappen

Ook dit model combineert gemak en bescherming, maar dan in de vorm van de trap. Er zijn verschillende hoeveelheden treden te vinden. Op de foto vind je de trapfender met drie treden, ze zijn verkrijgbaar vanaf 1 stap tot aan 4 treden. Een perfect hulpmiddel om aan boord te klimmen en als stootwil te gebruiken. De trapfenders zijn gemaakt van pvc en zijn uv-bestendig. Zo blijft de kwaliteit en de kleur lang behouden. 

boeg stootwilBoeg stootwillen

Deze boegfender staat ook wel bekend als kopleguaan. Die naam heeft de stootwil te danken aan z’n vorm. Dit model fender beschermt de kop van de boeg, van kleine tot middelgrote boten. Voor boten met een extra steile boeg is er een andere variant. Gemaakt van pvc en met luchtgevuld, is dit een stevige fender die tegen een stootje kan. Het oppompen van deze fender kan met een fenderpomp. 

platte stootwilPlatte stootwillen

Deze modellen van waterdicht PE-schuim hoeven niet opgeblazen te worden en zijn ideaal als stootwil bij het afmeren in de sluis of haven. Daarnaast kunnen ze ook nog als zitkussen gebruikt worden. Bovendien nemen deze fenders weinig ruimte in beslag aan boord. Ideaal voor de wat kleinere boot.

Steigerfenders

Om je boot te beschermen kan je stootwillen aan de boot bevestigen, maar ook aan de steiger. Het grote voordeel hiervan is dat je dan alle contactpunten kan beschermen met fenders, waardoor je zeker weet dat je boot geen schade oploopt.  Het scheelt ook weer ruimte aan boord, zo houd je de loop- en zitruimte vrij. Een ander voordeel is dat je er zelf niet aan hoeft te denken om de stootwillen uit te hangen bij het aanmeren. 

stootwil steiger

Steigerstootranden zijn beschikbaar als recht model, hoekmodel en multifunctioneel model. Dit laatste model kan ook rondom een paal bevestigd worden. Erg handig als je een eigen steiger hebt.

Welke maat stootwil en hoeveel?

De hoeveelheid stootwillen is volledig afhankelijk van de boot. Je dient altijd fenders te plaatsen op plaatsen waar het schip beschadigd zou kunnen worden.

De grootte van de stootwil is makkelijker te bepalen. Uiteraard blijft dit afhankelijk van de boot, maar deze tabel geeft een indicatie van wat je minimaal nodig hebt.

Lengte van de boot

Cilindrische stootwil diameter

Bolvormige stootwil diameter

4m

12cm

15-21cm

5-6m

12cm

15-21cm

6-8m

15cm

21-26cm

8-9m

15cm

26-35cm

9-10m

20-21cm

35-45cm

10-12m

21-24cm

45-55cm

12-15m

24-30cm

45-55cm

15-18m

30cm

55cm

Stootwillen oppompen

Alle opblaasbare stootwillen beschikken over een kogelventiel. Het oppompen van een stootwil kan met een stootwil pomp, of gewoon met een fietsenpomp. Hier is wel een speciaal opzetstuk voor nodig.

Pomp een stootwil nooit te hard op. Een stootwil te hard oppompen zal resulteren in een vervormde stootwil. Zorg er daarom altijd voor dat je de stootwil met je vinger in kan drukken, wat gelijk staat aan 0,15 bar.

Stootwil ophangen

Er zijn veel verschillende manieren om stootwillen op te hangen. Met een knoop is een mogelijkheid, maar er is ook een groot aanbod van klemmen en haken om de fenders makkelijker op te hangen. Een handige klem waar je veel tijd mee kan besparen is een Fastfender. Hang je de fender op door middel van een knoop, dan is de mastworp de meest gebruikte voor dit doel. 

 

Zorg bij het ophangen dat de stootwil net het water aanraakt en knoop ze kort op. Dit voorkomt slingeren.

Fender toebehoren

Voor het gebruik van de stootwil zijn er verschillende accessoires verkrijgbaar. Welke we zojuist al noemden is de fenderklem en de fenderpomp. Maar denk ook aan de fenderlijn die je nodig hebt om de stootwil op te hangen, een fenderhouder om de stootwillen in op te bergen aan boord en fenderhoezen. In sommige gevallen is een fenderhoes raadzaam om kleine krassen of vegen op de lak te voorkomen.   

Bescherm je stootwil

Dat klinkt eigenlijk best raar, aangezien je een fender koopt voor bescherming. Toch is dit nodig. Na verloop van tijd zullen de stootwillen vies worden, en dan zullen deze schoongemaakt moeten worden.  Doe dit nooit met agressieve middelen, aangezien deze het rubber aan zullen tasten. We raden daarom aan om schoonmaakmiddelen van Starbrite of Epifanes te gebruiken.

Een alternatief voor schoonmaken is een stootwil hoes. Deze hoes trek je om de stootwil heen, en kan gemakkelijk gewassen worden wanneer deze vies is. Een ander groot voordeel is dat het piepende geluid van fenders die tegen de romp schuren hierdoor verdwijnt.

Stootkussens, stootwillen of fenders kopen?

Wil je stootkussens, stootwillen of fenders kopen? Bekijk dan ons uitgebreide assortiment in de webshop of watersportzaak. Daarnaast verkopen we bootaccessoires als hoezen, klemmen, touwen en meer! We geven je graag advies in onze megastore. Online contact met ons opnemen kan natuurlijk ook.