Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Winkel is gesloten: mail ons
Volvo Penta

Volvo Penta scheepsmotoren en onderhoudsonderdelen

Volvo Penta, onderdeel van de Volvo Group, is een wereldwijd opererende leverancier van scheepsmotoren, maritieme aandrijfsystemen, generatoren en onderhoudsonderdelen. Het bedrijf biedt een brede reeks betrouwbare oplossingen en heeft innovatie hoog in het vaandel staan. Volvo Penta ontwikkelt producten voor zowel de pleziervaart als de beroepsvaart. In dit blog gaan we dieper in op het merk en het assortiment.

Geschiedenis

Het motorproductieverhaal begon in 1907 toen de Sköfde Gjuteri een order voor de bouw van een petroleummotor ontving. De motor, ontworpen door Edvard Hubendick, kreeg de naam ‘B1’. Vervolgens werd dit aangepast naar ‘Penta’ (vijf), omdat een commissie van vijf mannen aanwezig was toen de eerste tekeningen werden gepresenteerd. In de tien jaar daarna werd de motorreeks uitgebreid en veranderde het bedrijf zijn naam in ‘AB Pentaverken’.

In de jaren ’20 volgde de eerste doorbraak voor Penta als productnaam. Dit kwam voornamelijk door de introductie van de U2-buitenboordmotor en de eerste orders van Volvo. Aan het begin van de jaren '30 werden een groot aantal Volvo-motoren geproduceerd en nam het financiële belang van Volvo in Pentaverken toe. In 1935 kocht Volvo de motorleverancier op en veranderde de bedrijfsnaam in ‘Volvo Pentaverken’.

In de jaren ’50 ontwikkelde de organisatie zich tot internationaal bedrijf met een uitgebreid netwerk van dealers over de hele wereld. In 1965 werd de naam vervangen door ‘AB Volvo Penta’ en 20 jaar later werd Volvo Penta een zelfstandige onderneming binnen de Volvo Group. In de daaropvolgende jaren bleef het bedrijf innoveren en groeien.

Motoren voor motorjachten

Volvo Penta levert veilige, betrouwbare en krachtige motor- en aandrijfoplossingen voor motorjachten. 

Volvo Penta IPS

De Volvo Penta IPS (Inboard Propulsion System) motorserie bestaat uit moderne inboard-systemen voor jachten met superieure prestaties. De systemen zijn voorzien van naar voren gerichte dubbele schroeven welke in tegengestelde richting draaien. De werking van de schroeven zorgt voor efficiëntieverhoging en voorkomt caviatie (het ontstaan van waterbellen bij onderdruk). Daarnaast worden er vrijwel geen uitlaatgassen uitgestoten.

Het aandrijfsysteem is volledig geïntegreerd, van de stuurplek tot aan de schroeven, wat de kwaliteit verbetert en de betrouwbaarheid verhoogt.

Volvo Penta IPS

In combinatie met de Volvo Penta Electronic Vessel Control (EVC) levert de Volvo Penta IPS uitstekende prestaties en veiligheid. De EVC biedt volledige integratie van motoren en elektronica, controle en bescherming. Door de complete integratie zijn er minder kabels en connectoren nodig, met als resultaat een hoge betrouwbaarheid en gemakkelijke installatie. Daarnaast kun je met het EVC-systeem profiteren van functionaliteiten als joystick-besturing, het Dynamic Positioning System en het Interceptor Trim System.

Dynamic Positioning System

Het Dynamic Positioning System houdt de boot en koers automatisch vast, zelfs bij een sterke stroming of veel wind. Een handige functie voor wanneer je wacht om te gaan tanken of tijdens het voorbereiden van een afmeermanoeuvre.

Volvo Penta Interceptor System

Het Volvo Penta Interceptor System is geïntegreerd met de EVC en maakt varen eenvoudiger, comfortabeler en veiliger. Het boottrimsysteem is uitgerust met een automatische en handmatige modus waarmee je de prestaties van het schip onder alle omstandigheden kunt optimaliseren. Wanneer de automatische stand is geactiveerd, corrigeert het systeem de boot continue voor de meest gunstige aandrijfhoek. Naast dat je hierdoor soepel en comfortabel kunt varen, vermindert het behouden van de beste trimhoek ook het brandstofverbruik. Ook heb je met het Volvo Penta Interceptor System in de Auto-modus beter zicht en meer veiligheid aan boord. De boot blijft namelijk stabieler en meer rechtop bij scherpe bochten. Bovendien zijn de interceptors vervaardigd van roestvrije materialen die nagenoeg onderhoudsvrij zijn.

Hieronder de kenmerken en voordelen (vergeleken met binnenboordmotoren met schroefassen) van de Volvo Penta IPS:

 • Optimaal vermogen
 • Gering geluidsniveau
 • Verbruikt minder brandstof
 • Grotere actieradius
 • Accelereert sneller
 • Hogere topsnelheid
 • Kleinere motorruimte nodig
 • Optimale manoeuvreerbaarheid
 • Geschikt voor motorboten en jachten van 40 tot 100+ voet

Binnenboordmotoren met schroefas

Volvo Penta biedt acht verschillende binnenboordmotoren met vermogensniveaus variërend van 550 tot 1000 pk. De motoren worden gekenmerkt door de krachtige acceleratie, comfortabele kruissnelheid en het grote bereik. Daarnaast hebben ze een uitstekende betrouwbaarheid, lange levensduur en een laag brandstofverbruik.

Door de motoren en elektronica van je boot te integreren via het EVC-systeem kun je profiteren van functies die het varen nog plezieriger maken. Maak bijvoorbeeld gebruik van de joystick en bestuur de boot bij elke snelheid met perfecte controle en respons. Alle functies voor navigatie en motorbewaking in één gebruiksvriendelijke interface beheren? Geïntegreerd met de EVC biedt het Glass Cockpit System, een monitoringssysteem dat alle gegevens op functionele wijze samenbrengt, een volledig overzicht van navigatie- en motorgegevens.

Motoren voor motorboten

Voor motorboten levert Volvo Penta de volgende aandrijfoplossingen:

 • Volvo Penta IPS
 • Binnenboordmotor met schroefas
 • Aquamatic hekaandrijving benzine
 • Aquamatic hekaandrijving diesel
 • Forward Drive

Aquamatic hekaandrijving

De Volvo Penta Aquamatic-serie bestaat uit zuinige motoren voor pleziervaartuigen van 20 tot 45 voet. Alle onderdelen van het systeem zijn parallel ontwikkeld, wat de prestaties verbetert en de betrouwbaarheid verhoogt. Het ontwerp van de aandrijvingen en schroeven is op de kracht waarmee de motor ronddraait en de snelheid van de boot afgestemd. Het doel is om maximale stuwkracht uit de brandstof te halen.

Aquamatic hekaandrijving

De aandrijfoplossing combineert de prestaties van een binnenboordmotor met de manoeuvreervoordelen van een buitenboordmotor. Met de Volvo Penta Aquamatic haal je een allesomvattende oplossing voor snelheid, acceleratie, brandstofzuinigheid en comfort in huis; ideaal voor veeleisende bootliefhebbers! Hieronder een aantal indrukwekkende voordelen op een rij:

 • Weinig uitstoot van schadelijke stoffen
 • Uitstekende wendbaarheid bij lage snelheden
 • Kantelfunctie voor ligging aan het strand of in ondiep water
 • Mogelijkheden voor montage van een zwemplateau
 • Joystick-bediening 

Integreer de Aquamatic hekaandrijving met de EVC en profiteer van meer controle, meer functies en meer plezier op het water. Zo kun je de motor monitoren en beschermen en gebruikmaken van slimme opties als Sleepmodus, Cruisecontrol en Powertrim Assistent.   

Forward Drive

Forward Drive combineert de Volvo Penta IPS en Aquamatic voortstuwingssystemen. Het innovatieve aandrijfsysteem is uitgerust met DuoProp schroeven die in tegengestelde richting roteren. Deze schroeven trekken de boot door het water, wat resulteert in veelzijdigheid, flexibiliteit en comfort. Veelzijdigheid staat voorop; of je nou houdt van wakesurfing, vissen of gewoon een boottochtje, de Volvo Penta Forward Drive is ideaal voor allerlei activiteiten op het water. Daarnaast biedt het systeem een hoge mate van comfort. De Duoprop maakt varen soepeler en je ondervindt, in vergelijking met een binnenboordinstallatie, minder hinder van lawaai en uitlaatgassen. Een ander groot voordeel van de Forward Drive is de efficiëntie; de Duoprop levert meer grip, acceleratie en snelheid op een efficiënte, soepele manier en met een betere brandstofzuinigheid. Ook dit systeem kun je integreren met de Electronic Vessel Control voor extra functionaliteiten, zoals het Glass Cockpit-systeem en de Sleepmodus. 

Motoren voor zeilboten

Volvo Penta levert twee soorten aandrijfoplossingen voor zeilboten: het Saildrive-systeem en binnenboordmotoren met een schroefas.

Saildrive

De Volvo Penta Saildrive, een efficiënte zeilbootmotor, aandrijving en schroef in één pakket, levert een snelle respons en een krachtig manoeuvreervermogen. De motoren staan bij zeilers bekend om hun betrouwbaarheid, efficiency, uitzonderlijke vermogen en stille werking. Andere voordelen zijn:

 • De boot ondervindt weinig weerstand bij het varen
 • Geïntegreerde waterinlaat
 • Minder kans op corrosie door de elektrisch geïsoleerde aandrijving en schroef
 • Schokopvangmechaniek waardoor de motor niet van zijn plaats schuift bij een aanvaring
 • De anode kan worden vervangen zonder de schroef te verwijderen

Binnenboordmotor met schroefas

De scheepsdieselmotoren (D-serie) van Volvo Penta bieden zeilers hoge prestaties en betrouwbaarheid. Daarnaast zijn ze duurzaam, stil, efficiënt en zuinig in het gebruik. Met het EVC-systeem kun je intelligente functies toevoegen aan je binnenboordmotor (Volvo Penta D3 & Volvo Penta D4) voor onder meer motorbewaking.

Volvo Penta onderdelen

Volvo Penta heeft onderdelen ontwikkeld waarmee je jouw motor of aandrijving kunt onderhouden, zoals filters, oliën, smeersels en koelvloeistoffen.

Volvo Penta oliefilters en brandstoffilters

Volvo Penta oliefilters zorgen voor een efficiënte en betrouwbare oliefiltratie, wat resulteert in een maximale levensduur van de motor. Het vuil wordt optimaal vastgehouden en de flexibele afdichtingsringen leveren een veilige afdichting. Daarnaast voorkomt de behuizing lekkage en loopt het filter, dankzij de uitloopbeveiligingsklep, niet leeg wanneer de motor wordt uitgeschakeld. Bovendien zorgt de bypassklep met Teflon-coating ervoor dat de olie ongefilterd kan passeren in geval van geblokkeerde filtermedia, de motor blijft zo altijd gesmeerd.  

Volvo Penta brandstoffilters leveren optimale brandstoffiltratie, waardoor de motor in goede conditie blijft. Het grote oppervlak heeft een maximale capaciteit om het vuil te filteren en de flexibele afdichtingsringen voorkomen lekkages.

Volvo Penta motorolie, transmissieolie en waterbestendig vet

Volvo Penta motorolie is van hoogwaardige kwaliteit en levert maximale prestaties en bescherming. De olie zorgt ervoor dat de motor schoner blijft en de onderdelen langer meegaan. Daarnaast is het brandstof- en olieverbruik lager doordat er minder interne wrijving plaatsvindt.

Volvo Penta transmissieolie is speciaal ontworpen voor maximale bescherming van IPS en Aquamatic hekaandrijvingen. De olie beschermt de aandrijving tegen corrosie en slijtage en zorgt voor een soepele werking van het systeem. Zelfs onder extreme belastingen en temperaturen worden uitstekende prestaties geleverd.

Met waterbestendig vet van Volvo Penta kun je schroefassen, klapschroeven en andere schroefcomponenten invetten en ze zo langdurig beschermen tegen corrosie. Het vet heeft een uitstekende hechting, hoge weerstand tegen het binnendringen van water en goede belastingeigenschappen.

Volvo Penta koelvloeistoffen

De koelvloeistoffen van Volvo Penta zorgen ervoor dat de motor niet oververhit raakt en voorkomen bevriezing. De inwendige motoronderdelen worden beschermd tegen corrosie, caviatie, veroudering, opzwellen en scheuren.

Opmerking. Volvo Penta heeft twee typen koelvloeistof in zijn assortiment: Volvo Penta CVS-koelvloeistof en Volvo Penta-koelvloeistof. Ze zijn bestemd voor verschillende motorgeneraties, dus mogen niet worden gemengd. Het is raadzaam om het type te gebruiken die wordt meegeleverd met de motor.   

Volvo Penta impellers

De impeller, ofwel rotor, pompt de koelvloeistof door het koelsysteem heen. Het is een belangrijk onderdeel van de waterpomp en moet regelmatig vervangen worden. Een versleten impeller pompt namelijk minder water op waardoor de motor opwarmt. Volvo Penta impellers zijn van een hoge kwaliteit en hebben optimale prestaties.  

Hoe vervang je een impeller?

In ons blogitem Impeller vervangen: de complete handleiding nemen we je stap voor stap mee in het vervangingsproces.

Volvo Penta anodes

Anodes voorkomen dat er galvanische corrosie ontstaat op metalen bootonderdelen, zoals de aandrijving en de schroef. Galvanische corrosie ontstaat ten gevolge van de stroom die wordt opgewekt door de verplaatsing van de boot in het water. Monteer een anode en het minst edele metaal (de anode) zal worden aangetast in plaats van het meest edele metaal. Als 50% of meer van de anode door corrosie is weggevreten, moet het worden vervangen. Volvo Penta anodes zijn ontworpen voor een perfecte passing, betrouwbare bevestiging en optimale bescherming.

Volvo Penta onderdelen kopen?

Op zoek naar Volvo Penta onderdelen? In onze webshop kun je Volvo Penta onderdelen bestellen, maar je bent natuurlijk ook van harte welkom in onze watersportwinkel!