Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open van 9:00 tot 17:00

Raymarine Quantum CHIRP radar

Raymarine Quantum CHIRP radar

Raymarine begint het nieuwe jaar goed met de release van een gloednieuwe radar: de Quantum CHIRP radar. Dit nieuwe product werd in het begin van januari gepresenteerd op de New York Boat Show, en is nu ook verkrijgbaar in Nederland. Volgens Raymarine zet de radar ‘een nieuwe standaard’ en de zullen de nieuwe technologieën ‘de markt veranderen in termen van prestaties, gebruiksgemak, en installatiegemak’. Maar hoe maakt de Quantum radar deze beloftes waar? Wij waren een paar dagen op cursus bij Raymarine UK om onze productkennis van de Raymarine MFD’s, Lighthouse software, camera’s, marifoons, Dragonfly’s en andere instrumenten verder te vergroten. Een goed moment om meer te weten te komen over de Quantum CHIRP radar.

Prestaties

Raymarine heeft in het diepste geheim samen met moederbedrijf FLIR de Quantum ontwikkeld. Het bijzondere is dat dit de eerste radar is voor de recreatievaart die gebruikt maakt van CHIRP technologie. CHIRP moet samen met Raymarine’s exclusieve ATX (Advanced Target Seperation Technology) systeem er voor zorgen dat de kwaliteit van de radarafbeeldingen ongeëvenaard zijn.

CHIRP

CHIRP zorgt voor een scherper beeld dan de gangbare magnetronradars. Een magnetronradar zend één puls uit op een bepaalde frequentie. De radar ontvangt de echo terug en vormt hiermee een radarbeeld. CHIRP maakt gebruikt van pulscompressie. Een CHIRP radar zend in één puls een aantal verschillende frequenties uit. Hierdoor krijg je een stapeling van een van echo’s terug, wat zorgt voor een veel scherper beeld. De Raymarine Quantum heeft een range van 1/16 NM (5,5m) tot 24 NM, waardoor er niks verborgen zal blijven tijdens het varen. Daarnaast heeft de Quantum een ingebouwd systeem  dat er voor zorgt dat het signaal niet wordt verstoord door een andere radar.

Het verschil op de lange afstand
Verschil quantum en magnetron radar op lange afstand

Het verschil op de korte afstand
Verschil quantum en magnetron radar op de korte afstand

ATX

De ATX technologie komt van moederbedrijf FLIR. Deze technologie geeft objecten zoals boeien, stenen, vuurtorens, boeien en weercellen weer in een veel hogere resolutie dan een magnetronradar. Zelfs hele kleine objecten die vlakbij een groot object liggen kan het ATX systeem onderscheiden, zoals bijvoorbeeld een roeibootje. De objecten kunnen in maar liefst 256 kleuren worden weergegeven, welke volledig naar wens ingesteld kunnen worden.

Flir ATX

Verbruik en emissie

Een groot pluspunt is het energieverbruik van de Raymarine radar. De Quantum verbruikt slechts 17W wanneer deze gebruikt wordt en 7W in de stand-by modus. Dat is wederom een groot verschil met een magnetronradar, die over het algemeen energie slurpt. Dit lage energieverbruik kan erg handig zijn wanneer de radar aangesloten is op een accu, omdat deze dan een stuk langer mee gaat.

De Quantum weegt slechts 5,6 kilo. Dit scheelt gemiddeld 50% in gewicht vergeleken met een magnetronradar. En dat scheelt een hoop massa op de boot, wat vooral interessant is voor zeilers. Het maakt de installatie ook een stuk makkelijker.

Daarnaast heeft Raymarine hard gewerkt om de emissie zo laag mogelijk te houden. Radars die veel stroom gebruiken stralen veel gevaarlijke straling uit, welke schadelijk is voor de gezondheid. Raymarine heeft de Quantum zo ontworpen dat de emissie vrijwel 0 is, waardoor deze een stuk veiliger is dan de gemiddelde radar.

Gebruiksgemak

De Quantum radar moet aangesloten worden op een MFD van Raymarine die draait op de Ligththouse II of Lighthouse III software. De a-,c-,e-,eS- en gS-series worden ondersteund. Alsook de Axiom+ en Axiom Pro en natuurlijk alle toekomstige modellen. Verbinden met je MFD kan haast niet makkelijker. Dit is de eerste radar ooit waar je de keuze hebt om verbinding te maken via je wifi netwerk of met een kabel via het Raynet netwerk. De verbinding via wifi is overigens bijzonder betrouwbaar, en Raymarine heeft een tal van features ingebouwd om er voor te zorgen dat het signaal niet weg kan vallen.

Daarnaast is er de mogelijkheid om de Raymarine radar te bedienen met je tablet of telefoon. Met RayView, RayConrol en RayRemote kan je gemakkelijk de radar bedienen en de radarafbeeldingen bekijken, waar je ook bent op de boot. Deze apps zijn gratis verkrijgbaar voor Apple en Android.

De opstarttijd van de Raymarine Quantum radar is ook een stuk beter dan de traditionele magnetronradar. De Quantum is meteen klaar voor gebruik wanneer je deze opstart. Dit is een groot verschil met een magnetronradar, welke een lange opwarmtijd nodig heeft voordat deze klaar is voor gebruik.

De Quantum kan opgenomen worden in een systeem met meerdere radars. Het is niet mogelijk om meer dan één Quantum radar in je systeem op te nemen. Zo zou je bijvoorbeeld de Quantum kunnen gebruiken als radar voor de korte tot middellange afstand, en een tweede radar die afstanden kan halen tot 48NM. Dit zou dan de volgende setup opleveren:

Marine radar setup

Installatiegemak

Raymarine heeft over elk punt in het installatieproces goed nagedacht. De technici van Raymarine kwamen tot de conclusie dat de onderkant van de radar het meest werd gezien door de booteigenaren. Daarom is er ook veel aandacht besteed aan het wegwerken van de kabels. Zo zijn er meerdere mogelijkheden om dit te doen. Je kan er voor kiezen om de Quantum alleen op de voeding aan te sluiten en de verbinding te leggen via het wifi netwerk,  maar ook aansluiten via RayNet is mogelijk. De kabels kunnen via de achterkant of via de zijkant worden weggewerkt, zo veel mogelijk uit het zicht. Een verloopstuk is te koop als je de Raymarine Quantum radar aan wilt sluiten op een oude gecombineerde voeding/ ethernet kabel. Deze kan je dan blijven gebruiken. Door het geringe stroomverbruik is de voedingskabel nu ook een stuk dunner, wat wegwerken in nauwe ruimtes een stuk makkelijker maakt.

Raymarine_Quantum_radome_cables_cPanbo.jpg

En niet alleen de oude bekabeling kan gebruikt blijven worden. Raymarine heeft rekening gehouden met booteigenaren die een upgrade willen. De Quantum radar maakt gebruik van hetzelfde boutenpatroon als oudere radars, waardoor er in de meeste gevallen geen nieuwe radarbeugel nodig is. De Quantum kan daarom direct gemonteerd worden op radarbeugels van ScanStrut, Edson en SeaView.

Raymarine Quantum CHIRP radar kopen? Wij helpen je graag

De radar kun je bij ons in twee versies kopen.  De Raymarine Quantum CHIRP zonder kabel en Raymarine Quantum CHIRP met 10 meter kabel. Beiden zijn online te bestellen, of kom naar onze watersportwinkel.