Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open van 9:00 tot 18:00

kaartplotter navigeren GPS navigatie

Kaartplotters: sneller en slimmer navigeren op het water

Een kaartplotter is een essentieel instrument aan boord wanneer je gemiddelde tot lange afstanden vaart, voor zowel de beroepsvaart als de recreatieve vaart en voor watersporters. Met behulp van GPS-locatiegegevens en digitale kaarten, geeft de kaartplotter een nauwkeurig beeld van je positie en omgeving op het water. Of je nu een veilige vaarroute wilt vinden of een dieptemeting wilt doen, een kaartplotter biedt volledig inzicht.

Wat zijn kaartplotters?

Kaartplotters zijn digitale displays die aan de hand van inkomende gegevens de navigatie uit handen kunnen nemen. Op de kaartplotter wordt onder andere de locatie van de eigen boot weergegeven, zodat er een duidelijk zicht is op de oriëntatie, de directe omgeving en invloeden om de boot heen.

Waar zijn kaartplotters voor nodig?

Kaartplotters geven realtime informatie weer, waaronder geografische informatie, de exacte positie van het schip, de diepte van het water (indien er een diepte-transducer verbonden is), maar ook de koers en snelheid. Met de nauwkeurige data kan de kaartplotter een routeplanning maken en het geeft je duidelijkheid wanneer je je in of om ondiep water heen bevindt. Maar ook bij slecht weer kan het helpen bij het vinden van een veilige route.

Op welke boot is een kaartplotter handig?

Een kaartplotter is eigenlijk geschikt voor alle type boten die grote afstanden overbruggen. Het biedt inzicht in gebeurtenissen en geografische gegevens die op het blote oog niet zichtbaar zijn. Voor de wat kleinere boten, die vooral op binnenwater varen is een kaartplotter meestal niet nodig. Voor de hengelsport zijn er kaartplotters gecombineerd met fishfinder verkrijgbaar.

Kaartplotters met AIS-systemen

Er zijn ook kaartplotters die Automatic Identification System (AIS) gegevens kunnen verwerken wanneer er een AIS ontvanger is verbonden via het netwerk. De navigatie geeft dan weer waar er in de omgeving andere schepen zich bevinden, welke koers ze varen en wat de snelheid is. Dit dient als hulpmiddel om aanvaringen te voorkomen en vooruit te kunnen plannen.

Hoe koppel je een kaartplotter aan de systemen?

De kaartplotters zijn voorzien van een NMEA 2000 poort zodat je deze kunt verbinden met een NMEA 2000 netwerk voor de uitwisseling van data. Met dit netwerk kunnen diverse apparaten worden verbonden zoals een AIS transponder en diepte-, snelheid-, en windinstrumenten. Maar tegenwoordig zijn er nog meer mogelijkheden waaronder koppeling van motordata. Belangrijk is dat het gebruik maakt van hetzelfde data protocol NMEA 2000.

Koppeling smart device

De kaartplotters met ingebouwde wifi bieden de mogelijkheid om devices zoals een smartphone of tablet te koppelen. Veel nieuwe modellen zijn voorzien van draadloze connectie mogelijkheden. Om de verbinding te maken ga je naar de instellingen van de kaartplotter, daarin zoek je de optie om de apparaten te verbinden. Hier vind je de wifi code van het apparaat om verbinding te kunnen maken.

Welke systemen kan je koppelen?

Er zijn verschillende (externe) systemen en apparaten die je aan de kaartplotter kan koppelen. Hieronder geven we een paar voorbeelden weer.

  • Radarsystemen: hiermee kunnen andere schepen en obstakels gedetecteerd worden. Bij veel kaartplotters werkt dit middels een WiFi verbinding.
  • Marifoons: met het koppelen van een marifoon via het NMEA 2000 netwerk beschik je over uitgebreide DSC functies.
  • Instrumentenpaneel: hiermee kunnen de gegevens zoals snelheid en koers worden gekoppeld

Navigatiekaarten

Voor gedetailleerde waterkaarten en informatie over het vaargebied dient de kaartplotter te worden voorzien van een digitale waterkaart van Navionics. Deze bevat data met gedetailleerde informatie over onder andere wateren, contouren, betonning, havens, diepte, getijden en obstakels.

Multifunctioneel display

Ben je op zoek naar een apparaat met nog meer mogelijkheden dan een kaartplotter? Lees dan ons blog item over MFD’s zoals de Raymarine Axiom, of de electronica van B&G.

Een multifunctioneel display is voorzien van een touchscreen of een hybrid display (touchscreen en knopbediening) en is voorbereid met veel functionaliteiten en app’s.

Kaartplotters bij KOK watersport

Wil je graag wat meer informatie over de diverse kaartplotters en de functies van de MFD's? Kom langs in onze watersportwinkel in Rotterdam of neem direct contact op. Wij voorzien je graag van passend advies.