Klantenservice

Kunnen wij je helpen?
010 - 285 71 77

Vandaag open tot 18:00

raymarine

Raymarine productoverzicht. Hoe zit het precies?

Raymarine is marktleider op het gebied van nautische elektronica. Het bedrijf ontwikkelt en produceert een uitgebreid assortiment innovatieve elektronicaproducten voor gebruik aan boord. In het assortiment vind je onder andere radars, navigatiesystemen, stuurautomaten en marifoons.

Raymarine producten staan bekend om hun hoge kwaliteit, betrouwbaarheid en gebruiksgemak. Door de nieuwste technologieën te combineren met een robuust ontwerp is de apparatuur bestand tegen de vaak harde omstandigheden op zee. Een ander voordeel van is dat deze probleemloos onderling met elkaar communiceren.

Bij ons kun je kiezen uit een ruim assortiment Raymarine elektronica. In dit artikel geven we een overzicht van deze producten en de bijhorende eigenschappen en voordelen. Allereerst bespreken we de geschiedenis en de belangrijkste kernwaarde van het bedrijf, kwaliteit.

Raymarine productoverzicht

Geschiedenis

Raymarine is ontstaan in 1974 en leverde in de beginjaren slechts één soort product; automatische stuursystemen met als merknaam ‘Autohelm’. Deze systemen waren een groot succes waardoor het aanbod verbreed kon worden. In 1990 werd Autohelm overgenomen door het Amerikaanse Raytheon, aanbieder van defensiesystemen en scheepselektronica. In 2001 werd de recreatievaart-tak van Raytheon Marine verkocht en in 2010 werd het bedrijf weer verkocht, ditmaal aan de Amerikaanse onderneming ‘FLIR’.

Hoge kwaliteitsnormen

Raymarine stelt hoge eisen aan de kwaliteit van haar elektronica. Om de kwaliteit te garanderen worden alle producten uitgebreid getest in een eigen laboratorium. De diverse instrumenten worden aan strenge onderzoeken onderworpen en er worden til- en schudtesten uitgevoerd. Tevens wordt gecontroleerd of de apparatuur bestand is tegen extreme temperaturen en of ze waterdicht zijn. Naast een eigen laboratorium beschikt Raymarine ook over een eigen testboot. Op deze boot worden de producten vervolgens nog in de praktijk getest. De uitgebreide testprocedure geeft aan hoeveel waarde Raymarine hecht aan het leveren van een hoge kwaliteit.

Marifoons

Raymarine heeft verschillende marifoons in haar assortiment. Met elke Raymarine marifoon ben je verzekerd van een betrouwbaar en gebruiksvriendelijk apparaat. Afhankelijk van je wensen en type boot bepaal je welk model het meest geschikt is voor jouw situatie. Hieronder worden de eigenschappen en voordelen van Raymarine marifoons beschreven.

Raymarine Ray50

Ray53 

De Raymarine Ray53 is een compacte vaste marifoon en kan daardoor bijna overal geplaatst worden. Het apparaat is, ondanks de compactheid, robuust gebouwd, en intuïtief te bedienen. Daarnaast is de marifoon op verschillende manieren in te bouwen, zoals op een console, dwarsschot of dekplaat. Ook verzonken bevestiging is mogelijk.

De Ray53 is standaard uitgerust met NMEA 2000 en NMEA 0183 voor aansluiting met andere elektronica-apparaten. Daarnaast beschikt de marifoon over een kwalitatief hoogwaardige luidspreker en een noise-cancelling technologie, waardoor berichten helder worden verzonden. Ook is deze marifoon voorzien van ATIS in de binnenvaartmodus en DSC in de zeevaartmodus. De ingebouwde gps-ontvanger heeft een aansluitpunt voor een optionele externe antenne.  

Ray63 

De Raymarine Ray63 heeft over een groot lcd-scherm met een intuïtief menu, NMEA 2000 en NMEA 0183 netwerkfuncties en een luidspreker die hoogwaardig geluid levert. Ook beschikt de marifoon over een microfoon met ruisonderdrukker en een waterdichte behuizing. Daarnaast is de Raymarine Ray60 marifoon via een optionele handset vanaf twee locaties te gebruiken en heeft hij flexibele montagemogelijkheden. Er wordt een montagebeugel meegeleverd waarmee de marifoon op een console, dwarsschot of dekplaat bevestigd kan worden. De stijl van deze marifoon past bij de Axiom-serie van de multifunctionele displays van Raymarine.

Ray73

Voor wie op zoek is naar een multifunctionele marifoon, is de Raymarine Ray73 een ideaal model. De marifoon beschikt over een ingebouwde AIS-ontvanger, megafoon en een ingebouwde gps-ontvanger met aansluitpunt voor een optionele externe antenne. De Ray73 kan worden uitgebreid met de RayMic handsets (met of zonder bedrading) en heeft netwerkaansluitingen voor integratie met systemen aan boord, zoals NMEA2000 en NMEA0183.

Ray90

De Raymarine Ray90 is het topmodel uit de Raymarine marifoonlijn. De marifoon is voorzien van een 25W krachtige zender voor lange levensduur en uitstekende prestaties. DSC klasse D en geïntegreerde GPS bieden extra veiligheids- en oproepfuncties. Daarnaast beschikt de Ray90 over een geïntegreerde megafoon, mistsignaalgenerator en een krachtige luidspreker. De marifoon kan worden uitgebreid met twee handsets en speakers, zodat hij op drie locaties aan boord gebruikt kan worden. Verder heeft de Ray90 een ingebouwde ATIS-controller en een voicemail- en opnamefunctie. Mogelijkheid voor een optionele externe GPS met de GA150 gps-antenne. Er is ook een model met AIS-ontvanger leverbaar; de Raymarine Ray91.

 

 

 

 

 

Multifunctionele displays

Axiom plus

De Raymarine Axiom plus, opvolger van de Raymarine Axiom, is een krachtig en compleet navigatiesysteem. Het apparaat beschikt over de geavanceerde LightHouse 3 software waardoor deze gemakkelijk te bedienen is. Het scherm met hoge resolutie is goed afleesbaar en er kan een dag- of nachtmodus worden ingesteld. Daarnaast is de Axiom+ uitgerust met een Fast Quad Core processor voor snelle kaartopbouw en nauwkeurige GPS-ontvanger. Andere voordelen van de Axiom+ zijn: stevige display, ondersteunt de beste kaarten (Navionics, LightHouse, C-MAP, Vector Charts) en vele uitbreidingsmogelijkheden.

De MFD is ook verkrijgbaar met een ingebouwd RealVision 3D sonarsysteem (RV-modellen). De RealVision sonar levert levensechte beelden waardoor je de omgeving vanuit elke hoek kunt ontdekken en structuren en vissen gemakkelijk identificeert.

Meer informatie over de Axiom Plus?

Lees dan ons blog Raymarine Axiom Plus: het beste nóg beter.

 

 

Axiom Pro

Raymarine heeft de Axiom-lijn uitgebreid met de Axiom Pro. Deze nieuwe multifunctionele display biedt ‘alles-in-één’ en is verkrijgbaar met RealVision 3D en 1kW CHIRP-sonar. Daarnaast is de Axiom Pro voorzien van een snelle quad-core processor, een helder IPS-scherm, HybridTouch-bediening en het LightHouse OS-besturingssysteem. 

Meer weten over de Axiom Pro?

In ons blogitem over de Raymarine Axiom Pro lees je alles over de kenmerken en functies van deze multifunctionele display.

AIS

De Raymarine AIS 700 transponder verzendt en ontvangt automatisch belangrijke scheepsgegevens, zoals de positie, snelheid en koers. De nieuwste SO-TDMA netwerktechnologieën zorgen voor snelle prestaties en een groot bereik. Daarnaast kan de zendontvanger dankzij de interne antennesplitter gebruikmaken van dezelfde antenne als de marifoon. Het apparaat is compatibel met vele netwerken, zoals NMEA2000, NMEA0183 en Seatalk-ng.  

Meer weten over AIS?

In onze blog AIS transponder systeem gaan we dieper in op dit automatische identificatiesysteem.

Stuurautomaten

Met een stuurautomaat, ofwel autopilot, wordt de boot automatisch gestuurd. Hierdoor kun je vaste koers houden en hoef je niet continue aan het roer te staan. Een Raymarine stuursysteem bestaat uit vier hoofdonderdelen: een stuurcomputer, kompassensor, bedieningsunit en een drive naar keuze. Voor het gemak heeft Raymarine pakketten samengesteld met daarin de onderdelen, zo heb je gelijk alles in huis. Afhankelijk van of je een zeil- of motorboot hebt, wordt het pakket geleverd met een P70s of P70Rs bedieningsunit. Optioneel kun je ook de Raymarine S100 of de Raymarine SmartController aanschaffen en de stuurautomaat op afstand bedienen.

De stuurautomaten van Raymarine zijn uniek in hun soort. Ze onderscheiden zich op het gebied van precisie, innovatieve functies, geavanceerde ruimtevaarttechnologie, installatiegemak, duurzaamheid en korte kalibratieprocedures. Geavanceerde modellen kunnen ook verbonden worden met andere instrumenten, zoals een GPS-ontvanger en een wind- en snelheidsmeter.  

Bij het kiezen van de juiste Raymarine stuurautomaat is het belangrijk om te kijken naar je type boot en de maximale waterverplaatsing of het aantal cc van de motor. Simpel gezegd zijn de EV-100 modellen geschikt voor kleine boten en de EV-200 en EV-400 modellen voor grotere schepen.

Meer informatie over de stuursystemen van Raymarine?

In ons blogitem over Raymarine stuurautomaten geven we extra informatie over de verschillende beschikbare systemen.

Instrumenten

Raymarine heeft allerlei soorten instrumentendisplays voor weergave van onder andere snelheid, diepte en temperatuur.

i40 serie

De i40 serie bestaat uit compacte digitale snelheid, - diepte-, wind- en bidata-displays. De Raymarine i40 instrumenten bieden volledige integratie met Raymarine autopiloten en navigatieapparatuur en kunnen op de montagekap of aan dek bevestigd worden. Door de compacte behuizing van de displays zijn ze ideaal voor op kleinere boten. Andere kenmerken zijn: makkelijk afleesbaar, eenvoudig te bedienen, SeaTalk aansluiting en een directe transduceraansluiting.

i50 serie

Het assortiment van de Raymarine i50 bestaat uit digitale snelheid- en diepte displays. Ook deze displays zijn compact en dus de perfecte oplossing voor kleine boten. De i50 instrumenten hebben extra grote cijfers en letters, rode verlichting voor gemakkelijke afleesbaarheid, laag energieverbruik en een SeaTalkng-, NMEA 2000- en tranducer aansluiting.

i60 serie

De i60 serie bestaat uit analoge- en digitale displays voor winddata. De Raymarine i60 instrumenten zijn in eerste plaats ontworpen voor zeilers en bieden daarom zowel wind- als close hauled windopties. Grote analoge wijzerplaten, grote toetsen, een uitstekende kijkhoek en rode achtergrondverlichting zorgen voor eenvoudige afleesbaarheid en bediening. De displays zijn voorzien van een NMEA 2000 aansluiting, directe transduceraansluiting (m.u.v. i60 close hauled) en een SeaTalkng aansluiting. Montage is gemakkelijk via de voorzijde en het stroomverbruik is gering.

i70s serie

Voor wie op zoek is naar een multifunctionele instrumentendisplay, is de Raymarine i70s serie een uitkomst. Instrumenten uit de i70s serie zijn geavanceerd en veelzijdig en hebben krachtige functies. Op het grote LCD-scherm kan o.a. data met betrekking tot de wind, snelheid, diepte, Tridata, motor, omgeving, brandstof en navigatie worden weergegeven. De gebruiker kiest zelf welke databronnen getoond worden.  

Het grote scherm geeft uitstekende zichtbaarheid van een afstand en vanuit scherpe hoeken. De displays beschikken ook over een anti-reflectie coating waardoor de gegevens beter afleesbaar zijn in fel zonlicht. Andere eigenschappen zijn: een LightHouse gebruikersinterface voor eenvoudige bediening, een AIS-repeater en weergave van AIS targets, eenvoudig aan uw persoonlijke voorkeuren aan te passen, laag energieverbruik en gemakkelijke montage via de voorzijde. 

Radars

Radar staat voor ‘Radio Detection and Ranging’, wat in het Nederlands ‘radio-opsporing en plaatsbepaling’ betekent. Met behulp van een radar kun je in de omgeving de richting en snelheid van andere objecten bepalen.

Raymarine heeft vier verschillende typen radar antennes in het assortiment;  Open-array,  HD color radome, DOPPLER en CHIRP. Wanneer stroomverbruik belangrijk is en de plaats om een antenne te plaatsen beperkt, dan bieden radar dome antennes zoals de Quantum DOPPLER en CHIRP uitkomst. 

De Raymarine Quantum CHIRP radar is samen met moederbedrijf FLIR ontwikkeld en heeft indrukwekkende prestaties en een hoog gebruiks- en installatiegemak. De CHIRP-technologie in combinatie met FLIR’s ATX-technologie zorgt ervoor dat het beeld op zowel groot en kort bereik gedetailleerd en helder wordt weergegeven. Eenvoudige en snelle installatie wordt gerealiseerd door de ondersteuning van wifi en de kleine diameter van de voedingskabel. Verder is de Raymarine radar licht van gewicht, energiezuinig en duurzaam.

De Quantum 2 DOPPLER radar is uitgerust met een zogeheten Doppler-aanvaringspreventietechnologie. Bewegende objecten worden gemarkeerd en krijgen een kleurcode, waardoor ze beter te onderscheiden zijn. Het risico op aanvaringen is hierdoor kleiner. 

Meer informatie over de Raymarine Quantum CHIRP radar?

In ons blogitem over de Quantum CHIRP radar lees je alles over de eigenschappen en voordelen van deze innovatie radar .

Raymarine producten kopen?

In dit blogitem heb je kunnen lezen welke producten Raymarine in haar assortiment heeft en wat het verschil is tussen de diverse series en modellen. Wil je een Raymarine product kopen of meer informatie? Onze medewerkers staan altijd klaar om advies te geven en vragen te beantwoorden. Kom langs in onze watersportwinkel of neem contact op via de telefoon of mail.